Money makes the world go round.
Den gamle vending har masser af sandhed i sig, og mange vil nok ikke nævne en bank som én af de former for virksomheder, der udgør frontlinjen i den grønne omstilling.
Virkeligheden er dog, at banker er afgørende for, hvilke typer virksomheder der finansieres og investeres i fremadrettet, og hvilke forretningsmodeller der vurderes at være fremtidssikre.
“I den grønne omstilling er der stadigvæk lang vej til de fælles mål, man har sat sig. Og vigtigst af alt, så trænges der kapital. Alle de virksomheder, der skal omstille sig fra sort til grøn produktion, kommer til at skulle bruge betydelige investeringer i forskning, energi og optimering af produktioner etc. Og det er netop her, at banker bliver det helt centrale knudepunkt – fordi de både udlåner penge og investerer penge for kunderne,” forklarer Kristina Øgaard.
Banker har ikke råd til at låne til de forkerte
Branchens og de enkelte bankers fremtidige success er derfor også uløseligt forbundet med at lave de rigtige investeringer og udlån, og det lægger et stort pres på at kunne lave nogle præcise analyser og risikovurderinger. Her bliver specifikke og standardiserede datasæt og analyseværktøjer nøglen til at vurdere virksomheders klima-impact – og i samme ombæring, til at kunne dokumentere bankens egen.
““Jeg tror helt sikkert, vi kommer til at se eksempler på disruption i løbet af klimaomstillingen.”
Kristina Øgaard, Accenture
“De seneste fem år er bankerne på lånesiden gået fra kun at kigge på finansiel kreditværdighed til i stigende grad også at kigge på og forstå, hvilken klimapåvirkning deres kunder har. Forestil dig, hvis en bank lukker øjnene for, om en bilproducent producerer benzin- eller elbiler. Der går de glip af noget meget vigtigt. For i Europa er vi på vej væk fra benzin, så her vil man risikere, at der ikke er nogen kunder til bilerne om ganske få år. Og så har den producent ganske enkelt ikke råd til at tilbagebetale lånene til banken,” pointerer Kristina Øgaard og uddyber:
“Hvis man derimod låner til elbilvirksomhederne, så kan der være en god forretningscase i det både nu og på den lange bane. Bankerne er nødt til at have en klimalinse – ellers risikerer de at investere i virksomheder, der bliver overhalet indenom – som vi så med Blockbuster og streamingtjenesterne og lignende. Jeg tror helt sikkert, vi kommer til at se lignende eksempler på disruption i løbet af klimaomstillingen.
Data vil fremtidssikre bankerne og accelerere klima investering
På den måde er banker nødt til at fremtidssikre sig selv via de lån, de udsteder, og de investeringer, de foretager. Men det kræver som sagt, at man er fakta- og databaseret, påpeger Kristina Øgaard.
“Man skal have solide data på de virksomheder, man låner ud til – og det er den største udfordring lige nu. På de største virksomheder er det noget nemmere, da disse virksomheder oftest selv er begyndt at måle på egen klimapåvirkning. Men så snart de falder under en vis størrelse, så er det ikke sikkert, de virksomheder ved, hvor stor deres klimapåvirkning er, eller hvordan de skal beregne det. Måske har de ikke kapacitet eller ressourcer til at arbejde med det,” siger hun.
““Vi er alle i samme båd, og bankerne skal leve op til samme krav og dokumentering som deres kunder, men de er bare i høj udstrækning gatekeepers”
Kristina Øgaard, Accenture
Men stigende forventninger i markedet fra f.eks. smv'ernes kunder og kommende regulering kommer til at medføre, at til disse mindre virksomheder også skal i gang med klimadata og dokumentering. Og bankerne skal derfor også være med til at føre samtalen med smv’erne og hjælpe dem med at omstille sig. Her kan bankerne spille en vigtig samfundsrolle, mener Kristina Øgaard.
“Vi er alle i samme båd, og bankerne skal leve op til samme krav og dokumentering som deres kunder, men de er bare i høj udstrækning gatekeepers, og har muligheden for at accelerere den grønne omstilling. De banker, der formår at opbygge og eksekvere en strategi baseret på datadrevet sustainability, vil blive morgendagens vindere i den finansielle sektor.”
Læs mere om, hvordan du kan skabe et solidt datafundament
Kristina er Principal Director og Nordic Banking Lead hos Accenture med ni års erfaring som intern strategikonsulent i finansverdenen. Hendes primære fokus er finansiel strategi inden for bæredygtighed, hvilket også er hendes hjertebarn. Hun er i januar skiftet til Accenture efter at have brugt de seneste fire år som chef for Danske Bank’s Group Sustainability Strategy & Governance team. Tidligere har hun arbejdet med IT og farma hos Novo Nordisk og som konsulent i Kearney.
Annoncen er produceret den 05.09.2022 af Børsen Creative i samarbejde med Accenture.