KØB SENESTE NYT KURSER Køb Abonnement
Annoncørbetalt indhold af Hallerup Net

300.000 virksomheder skal digitalisere i rekordtempo: Udsigt til store besparelser

Revisor og indehaver af e-regnskab, Jan Hallerup, anerkender, at det kan være en stor mundfuld at gå over til fuldt digitaliseret bogføring. Men fordelene er til gengæld massive for både myndigheder og virksomheder, mener han. Foto: Jacob Nielsen
Revisor og indehaver af e-regnskab, Jan Hallerup, anerkender, at det kan være en stor mundfuld at gå over til fuldt digitaliseret bogføring. Men fordelene er til gengæld massive for både myndigheder og virksomheder, mener han. Foto: Jacob Nielsen

Kommende krav til digital bogføring er udtryk for en naturlig udvikling og bedre bekæmpelse af svindel. Indfasning i højt tempo kan dog blive dyrt for danske virksomheder, vurderer brancheorganisation.

Det som nogle kalder danmarkshistoriens største digitaliseringsprojekt, løber snart af stablen.

En ny lov stiller nye krav om et digitalt bogføringssystem til indtil videre 300.000 virksomheder, som har pligt til at indberette årsrapport til Erhvervsstyrelsen. Deadline for at have et digitalt bogføringssystem er for nuværende i staren af 2024.

Selv om der er enighed om, at den nye bogføringslov markant forbedrer Skats muligheder for at sætte effektivt ind mod svindel fra virksomheder, så har den fået en blandet modtagelse fra dansk erhvervsliv.

Ukendte faktorer og højt tempo

Der er store gevinster ved digitalisering, mener Andreas Holbak Espersen, digitaliseringspolitisk chef i Dansk Industri (DI). Han er som udgangspunkt positiv over for lovkravet, men har dog et forbehold:

“Digitalisering af bogføringen er en god og naturlig udvikling, men vi er skeptiske i forhold til processen. Tempoet for implementeringen er enormt højt – på mange måder unødvendigt højt, og vi frygter, at man presser ændringer igennem uden at kende implikationerne ude i virksomheder. Ikke desto mindre bør virksomhederne så vidt muligt allerede nu overveje, hvad de skal gøre.”

Som virksomhedsejer får man bedre styring af sin virksomhed med digital bogføring

Jan Hallerup, statsautoriseret revisor og ejer af e-Regnskab

Med lidt over et år til, at virksomhederne skal følge de nye lovkrav, er der stadig mange ubekendte faktorer. Eksempelvis er der endnu ikke formelle krav til det digitale bogføringssystem, som virksomhederne forventes at have implementeret i starten af 2024.

Det gør det svært for virksomheder at vide, hvad de skal efterspørge fra en leverandør. Det er ifølge Andreas Holbak Espersen kontraintuitivt:

“Man har fra det offentlige et ønske om at ændre måden man driver virksomhed på, men reguleringen løber i dette tilfælde forud for den adfærdsændring, som man gerne vil have. Det virker helt unødvendigt.”

Og selv om undersøgelser fra Eurostat i 2021 viser, at dansk erhvervsliv er helt i top med digitalisering, så vil det ifølge Andreas Holbak Espersen stadig være en helt grundlæggende ændring af administrationen for nogle virksomheder:

“De virksomheder, som stadig hovedsageligt arbejder med papir, står overfor en større organisatorisk opgave. Men de nye krav i bogføringsloven vil påvirke alle.”

Virksomheder kan spare knap 9 mia. årligt

Styrelser og interesseorganisationer, der skal behandle virksomheders digitale indberetninger, varsler besparelser med indførelsen af digital bogføring. En vurdering fra Erhvervsstyrelsen peger på, at virksomhederne tilsammen kan spare lige under 9 mia. kr. årligt med udbredelsen af digital bogføring. Besparelsen vil være størst ved fakturahåndtering, hvor op til 80 pct. af omkostningerne kan spares.

For Jan Hallerup, statsautoriseret revisor og ejer af e-Regnskab, bliver den store økonomiske gevinst suppleret af den strategiske gevinst for virksomhedsejere:

“Som virksomhedsejer får man bedre styring af sin virksomhed med digital bogføring. Så bliver det økonomiske overblik ikke noget, som man skal ned og have fra bogholderiet, det kan i stedet ses live på telefonen eller computeren. Når man får så opdateret et blik på virksomheden, træffer man bedre beslutninger på både den korte og den lange bane.”


Hallerup Net 05 gul og nedløb.jpg
Myndighederne får automatisk de informationer, de har brug for, når digital bogføring er fuldt indfaset i virksomheden, fortæller Jan Hallerup, der rådgiver virksomheder i digital bogføring. Foto Jacob Nielsen.

Jan Hallerup peger på at bogføringsloven, ud over de økonomiske og strategiske gevinster, også giver udsigt til et mere serviceorienteret samarbejde mellem SKAT og de private aktører:

“SKAT arbejder på at give adgang til virksomhedsdata, som vi kan bruge til at kontrollere vores bogføring automatisk, måske allerede i 2023,” siger Jan og fortsætter:

“Bogføringsloven er bare første skridt på vejen mod mere deling af data mellem bogføringssystemer, virksomheder og det offentlige.”

For Jan Hallerup overskygger gevinsterne ved den nye bogføringslov klart udfordringerne. Hvis man vil fortsætte med at have et konkurrencedygtigt erhvervsliv, så er digitalisering – tvungen eller ej – en del af den udvikling, slutter han.

Virksomheder har travlt

Alle virksomheder vil på den ene eller anden måde blive påvirket af den nye bogføringslov. Virksomheder med digitale bogføringssystemer vil opleve, at deres system og arbejdsgange vil blive opdateret for at leve op til de nye krav. De virksomheder, som stadig er i gang med at digitalisere interne processer, får ekstra overvejelser frem til starten af 2024:

“De er nødt til at gå i gang med at undersøge markedet for systemer og leverandører, allerede inden man kender kravene. Ellers er man bagud, når man skal træffe en beslutning fra juni 2023,” siger Andreas Holbak Espersen, digitaliseringspolitisk chef i Dansk Industri.

Få et kort brief på effektiviteten af e-bogføring her

Annoncen er produceret 23.09.2022 af Børsen Creative i samarbejde med Hallerup Net

Forsiden lige nu