KØB SENESTE NYT KURSER Køb Abonnement
Opinion

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.

Debat | Det er på tide, at vi tager fat og giver vores erhvervsordninger et realitetstjek

Der er et for enøjet fokus i den danske grønne omstilling. Der er brug for faglærte ja, men også akademikere. Arkivfoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Der er et for enøjet fokus i den danske grønne omstilling. Der er brug for faglærte ja, men også akademikere. Arkivfoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Små virksomheder i Danmark spiller en afgørende rolle i vores kamp for et bedre klima. De kan virkelig gøre en forskel ved at bruge grønne teknologier og bæredygtige metoder i deres arbejde. Men for at få det til at ske, er det nødvendigt, at flere små virksomheder og akademikere arbejder sammen.

Selv om akademiske kompetencer og fagligheder ofte ikke får den opmærksomhed, de fortjener, i diskussionen om den grønne omstilling, må vi ikke overse deres betydning.

Akademikere er specialister inden for forskellige områder. I små virksomheder har man fingeren på pulsen

Det er på tide, at vi tager fat og giver vores erhvervsordninger et realitetstjek. For længe har der været et enøjet fokus på erhvervsfyrtårne og store virksomheder. Ingen tvivl om, at vi skal udnytte og videreudvikle vores styrkepositioner, men dansk erhvervsliv består overvejende af små og mellemstore virksomheder.

Et af de afgørende aspekter er innovationskraften. Akademikere er specialister inden for forskellige områder og besidder viden og værktøjer, der er vigtige for at udvikle en bæredygtig produktion. I små virksomheder har man fingeren på pulsen og en dyb forståelse for og erfaring med hver eneste proces og tandhjul i driften inden for en given branche. Sammen skaber akademikere og små virksomheder nye løsninger i et marked, hvor grøn og bæredygtig udvikling er et konkurrenceparameter.

Akademikere kan nemlig bidrage med ekspertise inden for vidt forskellige områder som sol- og batteriteknologi, bæredygtig produktion og indkøb, adfærdspsykologi, men også grønne regnskaber, dokumentation og håndhævelse af EU-miljøkrav, så vi når de juridiske forpligtelser om at reducere CO2-udledning.

Alt dette er krav, der gælder for hele erhvervslivet om at udvikle og implementere innovative løsninger i deres produkter og processer. Dette reducerer ikke kun miljøpåvirkningen, men sikrer også at virksomhederne skaber vækst og arbejdspladser.

Derfor har vi i fællesskab taget initiativ til at etablere et helt nyt virksomhedspanel. Et nyt virksomhedspanel er et skridt på vejen til at komme i gang. Vi er klar til at levere konkrete bud på, hvordan små og mellemstore virksomheder i samarbejde med akademikere kan indfri Danmarks grønne potentiale.

Andre læser også

DAGENS

E-AVIS

E-avis vignette
Dagens E-avis

BØRSEN

Fortælling