Hvis noget skal vokse, må man investere i det. Sådan er det også med eksporten. Og vi kan se, at det virker, når vi investerer i vores eksport og vores eksportvirksomheder.
Derfor vækker det bekymring, når vi ser mod 2024 og den kommende finanslov. Her er der lagt op til, at midlerne til eksportfremme skal beskæres markant.
De seneste tre år har støtten til eksportfremme ligget på et betydeligt højere niveau end normalt. Med brexit-puljer og coronahjælpepakker har vi støttet op om de danske virksomheders muligheder for at opretholde deres eksport.
I samme periode har vi også set, at vores eksport er vokset – trods de udfordringer verden har budt virksomhederne. Det virker altså, når vi investerer i eksportvirksomhederne. Trækker man hjælpepakkerne ud af ligningen, ser vi stadig ind i et scenarie, hvor midlerne til eksportfremme står til at blive markant reduceret i forhold til før covid-niveauet.
Realiteten er, at en lang række stillinger på de danske ambassader og handelskontorer står til at blive nedlagt. Dermed vil vi ikke bare miste medarbejdere med indgående kendskab til markederne, men også de fordelagtige forudsætninger vi har for at hjælpe de danske virksomheder i deres eksport.
De har gjort det, som er sværest og tager længst tid, når man arbejder med eksport: Nemlig at tilegne sig kendskab til markederne og skabe de rigtige forretningsnetværk i de enkelte lande.
“Dansk eksport har en værdi, der svarer til næsten 70 pct. af vores bnp. Vores eksport er i høj grad med til at finansiere alt lige fra vores skoler, sundhedsvæsen og ældrepleje til vores infrastruktur, forsvar og kultur.
Samtidig er det støttemidler, der direkte medfinansierer eksportfremstød, vi risikerer at miste. Vores erfaring siger os, at det betyder meget for både små og mellemstore virksomheder, at de kan få støtte og den rette hjælp til at rejse ud.
I en effektmåling fra The Trade Council svarer 80 pct. af smv’erne, at støtte til fremstød er en betydelig faktor for deres deltagelse.
Det er effektfuldt, når danske virksomheder i samlet flok tager afsted og promoverer de danske styrker, løsninger og produkter på messer og markedsbesøg verden over. Derfor frygter vi, at besparelserne på eksportområdet vil få negative effekter for den danske eksport.
Det er ikke ligegyldigt, om eksporten går op eller ned. For når danske virksomheder sælger deres produkter og løsninger på verdensmarkederne, kommer det os alle sammen til gavn.
Eksport skaber danske arbejdspladser. Dansk eksport har en værdi, der svarer til næsten 70 pct. af vores bnp. Vores eksport er i høj grad med til at finansiere alt lige fra vores skoler, sundhedsvæsen og ældrepleje til vores infrastruktur, forsvar og kultur.
Det er dermed ikke uvæsentligt, at vores virksomheder har de bedste rammer og de bedste muligheder for at eksportere mere.
Men eksport handler ikke kun om penge og om dansk vækst og velstand. Danske eksportvirksomheder sidder tungt på nogle af de styrkepositioner, som skal være med til at løse klimakrisen globalt.
Vi er blandt andet førende inden for grønne teknologier, som både taler ind i den grønne omstilling og kan bidrage til at sikre global forsyningssikkerhed.
Når man læser regeringens nye udenrigs- og sikkerhedspolitiske strategi, som udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen præsenterede 16. maj, ser man netop disse temaer italesat.
Danmark vil styrke internationale partnerskaber og gennem disse være med til at sikre stabilitet og sikkerhed og for at skabe en bedre balance globalt. Og de danske styrkepositioner i et eksport- og internationaliseringsøjemed skal styrkes for at sikre mere vækst og velstand i Danmark.
Det er flotte og ambitiøse ord, men vi er også nødt til at se handling. Vi er ikke i tvivl om, at udenrigsministeren mener det, når han siger, han vil arbejde for at styrke dansk eksport. Men ord gør det ikke alene.
Virksomhederne kan langt hen ad vejen selv. De har løsningerne, de har produkterne, og de har ikke mindst evnen til at eksportere.
Men skal vi stå stærkt i den globale konkurrence, er vi også som stat nødt til at bakke op. Vi kan ikke spare os til vækst.
Vi er nødt til at investere i vores eksport til gavn for alle vores eksportvirksomheder, men så sandelig også til gavn for vores fælles velfærd.